Tuesday, July 30, 2019

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ









 30/VII/2019

Με αφορμή τα γεννέθλια του, σταματούμε για μια στιγμή από το μαγγανοπήγαδο της καθημερινότητας μας για να ρίξουμε μια ματιά στα δώρα που πλουσιοπάροχα μας έχει προσφέρει αυτός ο μεγάλος Έλληνας διανοητής, τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Δεν πρόκειται να αναφέρω εδώ αναλυτικά, όλη την προσφορά στην Ελληνική κοινωνία, αυτού του μεγάλου πατριώτη, μέσα από τη μοναδικά δική του μουσική και τραγούδια που μας έδωσε για να πιαστούμε και να σταθούμε όρθιοι σε δύσκολους καιρούς “που ήταν όλα σιωπηλά, γιατί τα 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά”.

Ούτε θα αναφερθώ αναλυτικά στην εμπνευσμένη και μοναδική πολιτική παρακαταθήκη που μας άφησε μέσα από τα πολιτικά κείμενα του και την πολιτική πράξη και δράση του, εμπνευσμένη από την πολύχρονη κι αιματοπληρωμένη πείρα που απόκτησε, ορθώνοντας πάντα το ανάστημα του απέναντι στη βαρβαρότητα των εχθρών της Δημοκρατίας και της πατρίδας Ελλάδας.
Θα αναφερθώ μόνο, εντελώς επιγραμματικά, στην πολιτική κοσμοαντίληψη που εισάγει/προτείνει, με το δικό του “ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ” που είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον θα κατακτήσει όλο τον κόσμο, καθώς από τη μία ανατρέπει το νεοφιλελεύθερο πρόταγμα της ασύδοτης επικράτησης τής ανισότητας (που πάντοτε ευνοεί τον ισχυρό), ενώ από την άλλη, εξουδετερώνει την ισοπέδωση της κομμουνιστικής ισότητας πάντων, που φρενάρει την πρόοδο.

Η αξιολόγηση (και η αξιοποίηση) της πολιτικής παρακαταθήκης του Μίκη Θεοδωράκη, δεν μπορεί να γίνει σήμερα, από αυτούς που φορούν το καπίστρι της κομματικής καθοδήγησης.
Αυτοί, στερούμενοι (λόγω παρωπίδων) ευρέως οπτικού πεδίου, γεγονός που τους καταντά πνευματικά ανάπηρους, θα τον καταδικάζουν, αλλοι από τα Ἁριστερά”και άλλοι από τα “Δεξιά”, αναλόγως της αναπηρίας τους.


Η αξιολόγηση (και η αξιοποίηση) της τεράστιας πολιτικής προσφοράς τού Μίκη Θεοδωράκη, θα γίνει όταν ο λαός θα κατορθώσει να απελευθερώσει την κριτική σκέψη του από την διαστρέβλωση της "πραγματικής αλήθειας" (έκφραση του Μίκη) που του επιβάλλει η προπαγάνδα του Συστἠματος.

No comments:

Post a Comment